понеділок, 11 травня 2015 р.

хвороби ягнят та їх лікування

Відомо, що виникнення і поширення більшості захворювань у вівчарстві легше попередити, ніж лечіть.Болезні овець діляться на незаразні, заразні (інфекційні) та інвазійні. Незаразні хвороби овець основному виникають через порушення технології годівлі, утримання і догляду за вівцями згідно їх віку, статі, породи.К незаразних захворювань відносяться в тому числі і хвороби органів дихання. Особливо вразливим є молодняк.Поетому для запобігання виникнення таких хвороб слід усувати першопричини: протяги, вологість, загазованість приміщень (де ягнята містяться в перші дні життя) .Під час профілактики цих захворювань є важливим хороше годування і наявність в раціоні преміксів з вітамінами і мінеральними речовинами . Добре проводити вітамінізацію всього маточного поголів'я в другій половині суягности. Працівникам вівці ферм слід пам'ятати про можливість зникнення запалення легенів у дорослих овець при несвоєчасній стрижці, що викликає перегрів організму вівці. Хвороба розвивається досить швидко і може загостритися в холодну пору року, і це призводить до загибелі овець нормальної вгодованості. Так зване «ковилово» хвороба також частково вражає саме органи дихання. Причиною її виникнення є випас овець у степовій зоні, де серед рослинності переважає ковиль.Семена цієї трави проникають у шкіру або слизову оболонку дихальних шляхів і просуваються вглиб тіла. Також до значних збитків через ураження дихальної системи може призвести і тривалий випас стада в посушливих місцях, де рух тварин викликає пил, через яку в організм потрапляють хвороботворні мікроорганізми, яйця глистів, тощо. З незаразних хвороб органів травлення у дорослих тварин частково проявляють тимпании переповнення преджелудков газами із затримкою їх виходу. Ця хвороба може набути масовості в короткий проміжок часу. Отже, щоб запобігти виникненню, необхідно: - Уникати випасу голодних овець сіяних соковитих травах (люцерна, конюшина) - Чи не виганяти голодних тварин на пасовище з соковитим росяних травостоем, або відразу ж після дощу; - Перед згодовуванням або випасом на соковитих травах овець попередньо підгодовують сіном; - злежалого на купі і підігріту скошену траву згодовувати тільки попередньо змішавши з сіном або солом'яною січкою; - Чи не поїти непроточной водою, або відразу ж після поїдання соковитих кормів; - За будь-яких обставин не годувати тварин гниллю, цвіллю або мерзлим кормом. Раптове здуття може виникнути у багатьох тварин при випасі на пасовище, де багато повілікі.Первая допомогу при здутті: всередину дають водний розчин аміаку 20-30 мл на 0,5 л води, молочну кислоту 3 мл, тімпанол 0,4-0,5 мл / кг. Добре мати напоготові суміш іхтіолу 25 г, 70 ° етилового спирту 100 мл на 0,5 л води. Істотних збитків завдають вівчарства захворювання кінцівок, які мають як заразну, так і незаразних пріроду.Однако ця патологія набуває масовості на тлі недостатнього годування та утримання тварин в бруді, що викликає розм'якшення копит.Многочісленние наколімякіша виникають при тривалому випасі на стерні. Тому потрібно стежити за станом підлоги і підстилки в помещеніях.Прі цьому слід періодично оглядати поголів'я, відокремлювати кульгавих тварин, систематично обробляти копита у дезінфікуючих ваннах з 10% -ним розчином мідного купоросу і формаліну. Такі ванни краще облаштовувати перед входом в приміщення або на території овцеферме.Дно ванни повинна бути шорстким, щоб запобігти зісковзування овец.Обзор копитець у овець зручно робити і під час стрижки, тоді ж можна і підчистити іпо обрезатьіх за допомогою садових або копитних ножиць. Обрізати копита краще влітку після дощу, коли копитний ріг трохи розмокає. Хвороби, які виникають внаслідок порушення обміну речовин, є найпоширенішими і є першопричиною виникнення всіх вище зазначених незаразних заболеваній.Еті хвороби завдають значних економічних збитків вівчарства. Внаслідок порушення обміну речовин в організмі тварин не тільки знижується їх продуктивність, але і якість продукції та їх резистентність; тварини стають уразливими до інших захворювань, включаючи інфекціонние.Особенность більшості хвороб обміну речовин це їх субклінічне (потайне) перебіг. На пізнішому етапі розвитку хвороби проявляються їхні характерні ознаки, але почасти в організмі тварин (у різних органах) вже відбулися незворотні зміни, і це неминуче призводить до гібелі.Яркім прикладом є аліментарна кетонурия суягних овець (кетоз). Недостатнє надходження з кормами вуглеводів, білків і жирів викликає підвищені витрати цих речовин в організме.В результаті у тварин прогресує виснаження, в крові знижується цукор, і з'являються недоокислені продукти обміну кетонові тіла, які викликають отруєння організму і матері, і плоду. Частково хвороба закінчується загибеллю вівці і приплоду за кілька днів до пологів, під час пологів або в перші дні після ніх.Поетому, щоб запобігти кетоз, годування за 4-6 тижнів до ягніння має бути збалансованим за вмістом білків, жирів і углеводов.Овцематкі повинні отримувати цукор не менше 20-30 г / гол щодня. Для цього використовують патоки (попередньо розчинивши у воді), або звичайний цукор (з водою, з сіллю або мінеральної підгодівлі). Аліментарна дистрофія (виснаження) хвороба, що виникає внаслідок недостатнього харчування організму (або голоду) .Происходит поступове руйнування тканин печінки, нирок і сердца.Випаденіе вовняного покриву через розвиток «голодної тонкощі». Ягнята від виснаження гинуть дуже бистро.Сначала, від нестачі молока вони стають мляві, горбляться, мають брудні мордочки (через те, що смокчуть шерсть вівці, забруднену сечею та калом). Загибель може настати швидко через розвиток казеїн-безоарной хвороби, це відбувається, коли клуби насмоктаной шерсті зі згустками молока закупорюють шлунково-кишковий тракт. Безоарнаяболезнь виникає при нестачі мікроелементів в кормах.К цієї хвороби дуже схильний молодняк. Тварини починають поїдати шерсть, гризти годівниці, лизати землю, почасти призводить до утворення безоарніх каменів у шлунково-кишковому тракте.У дорослих тварин такі утворення (фіто-безоаровий) з'являються при тривалому випасі на збіднілих пасовищах, де росте осот у фазі цвітіння. Щоб попередити безоарную хворобу, слід використовувати таку ?? суміш: до 100 кг меленої крейди додають 8-Ю кг кухонної солі, 50 г залізного купоросу і 20 г хлористого кобальту. За утримання тварин у сирих, темних приміщеннях у молодняку ??розвивається рахіт, це відбувається в результаті порушення фосфорно-кальцієвого обміну при нестачі цих речовин в їх раціоне.У дорослих тварин в таких умовах виникає остеопороз і остеомаляція.Профілактіка цих захворювань має комплексний характер. У пасовищний період тварини повинні отримувати зелений корм, а взимку доброякісне сіно, силос і різні концентрати.Также слід згодовувати коренеплоди, особливо морква, крейда, дров'яну золу, препарати вітаміну А. Через те, що рослинна їжа бідна натрій, в раціоні овець необхідна кухонна соль.Норми кухонної солі складають (г / гол): для суягних маток 8-10; для підсисних маток 12-16; для молодняку ??до запліднення 5-8. Із захворювань, викликаних нестачею мікроелементів і вітамінів, у овець частково проявляють гіпокобальтозу (нестача Со і вітаміну В12) Проявляється гіпокобальтозу у ягнят з 2-3-го тижня жізні.Жівотние мляві, погано поїдають корм з годівниць, смокчуть шерсть у маток і один в друга. При цьому у них бліді видимі слизові оболонки; тварини згорблені, може виникати диспепсія, казеїн-безоарна болезнь.Ягнята сильно відстають у росте.Ета хвороба зустрічається в зонах з піщаними, супіщаними і торф'яними заболоченими почвамі.Недостаток кобальту в ґрунтах також фіксується і на півдні України. Велику роль обміну речовин в організмі тварин грають вітаміни. Деякі з них синтезуються мікрофлорою шлунково-кишкового тракту, інші надходять в організм з кормами. При нестачі вітаміну А (каротину) порушується обмін речовин, затримується ріст і розвиток, знижується продуктивність, страждає зір, спостерігаються розлади шлунково-кишкового тракту, дихання і в результаті виникають параліч і судоми. Мінімальна добова потреба тварин у каротині становить для суягних і підсисних вівцематок 20-30 мг на 100 кг живої масси.Недостаток вітаміну D викликає порушення засвоєння кальцію і фосфору, що уповільнює ріст кісток і призводить до рахіту. Дефіцит вітамінів А і D слід ліквідувати додаванням вітамінно-мінеральних добавок з кормами, або вводити внутрішньом'язово у вигляді препаратів «Тривіта», «Тетравіт», «Продевіт», «Ревит» і т. П .: Ягнятам в перші три дні життя (з повтором через 10 днів), 1 мл / гол; Молодняку ??(двічі перед осіменінням), 2мол / гол; Вівцематка (перед осіменінням і в другій половині суягности), 2-3 мл / гол; Баранів (перед злучний кампанії), 2-3 мл / гол. З незаразних хвороб вівцематок особливої ??уваги заслуговує мастит, оскільки це захворювання істотно знижує вихід ягнятіни.Во уникнути маститу чабан повинен стежити, щоб після пологів з соскових каналів вимені вийшли казеїнові пробкі.В разі виявлення синців, укусів, тварин відокремлюють в інший загін. Містить може виникнути і від високої молочності овцематок.Первим елементом лікування є максимальне видавлювання вмісту хворий долі, а потім через канал вводять лекарство.Прі появі припухлості слід втирати камфорне масло, крем-емульсію «ДЕ» .Під час важкого перебігу маститу слід вводити внутрішньом'язово біцилін -5, -3 (один раз на день 10000 / кг, 3 дні поспіль), амоксицилін, гентаміцин 1 мл / 10 кг. Слід пам'ятати, що мастит призводить до отруєння ягнят у перші дні життя. Серед хвороб незаразной етіології у новонароджених ягнят виявляють молозивний (молочний) токсікоз.Ето захворювання важко діагностувати, але якщо суягним вівцематка незадовго до ягніння згодовували недоброякісний корм (прокислий силос, цвілі корми), то ягнята з першими порціями молозива отримують отруйні речовини, які організм овцематки інтенсивно виділяє з молоком. Ягня, на перший погляд не має вад, може загинути в перші дні або, при достатньому забезпеченні молоком, мекає, горбиться, має роздуте черево, первородний кал характерного цвета.Указанное свідчить, що необхідно суворо контролювати процес годування суягних вівцематок. Джерело: ВладімірВороненко, канд.с.-х.наук

Немає коментарів:

Дописати коментар