понеділок, 11 травня 2015 р.

Харчування при пневмонії (запаленні легенів)

      Гостра пневмонія - це гострий інфекційно-запальний процес в легень із залученням всіх структурних елементів ураженої ділянки легеневої тканини. Гостра пневмонія має різні варіанти перебігу з різним ступенем тяжкості. Різноманіття клінічних проявів пневмонії обумовлено відмінностями в обсязі ураження легеневої тканини, вираженості інтоксикації, наявністю ускладнень. Симптоми пневмонії залежать від збудника інфекції та відповідної реакції організму. Загальні симптоми пневмонії пов'язані з токсичною дією мікроорганізмів на нервову і серцево-судинну систему, місцеві симптоми залежать від змін самої дихальної системи. Пневмонії протікають як з вираженою, так і з неяскравим клінічною картиною. Малосимптомні пневмонії є однією з особливостей сучасного перебігу запалення легенів. При гострої пневмонії головним у лікуванні є протиінфекційної і інша лікарська терапія, а харчування має сприяти підвищенню захисних сил організму, його опірності інфекції, зменшенню запального процесу та інтоксикації, щадіння органів серцево-судинної і травної систем. При пневмонії середньої тяжкості при високій температурі і постільному режимі показана дієта зниженої енергоцінності (1900-2100 ккал), в основному за рахунок зменшення жирів, з обмеженням кухонної солі до 7-8 г (при рясному потовиділенні споживання солі може бути збільшено), збільшенням вмісту кальцію (молочні продукти). Зменшення вмісту натрію за рахунок кухонної солі і збільшення вмісту кальцію в дієті має протизапальну значення. Традиційне обмеження з цією ж метою легкозасвоюваних вуглеводів (цукор і містять його продукти) в даний час відкинуто, так як ефект цього обмеження не доведений. Для підтримки протиінфекційного імунного захисту організму необхідне забезпечення достатньої кількості білка в раціоні з розрахунку 1 г на 1 кг нормальної маси тіла хворого, з них не менше 60% тваринного походження, насамперед за рахунок молочних продуктів, яєць і риби. Треба доповнювати харчування прийомом полівітамінів, у складі яких мають бути вітаміни С і А. За день слід приймати до 2-3 драже полівітамінів у фізіологічних дозах. Для ослаблення інтоксикації показано рясне пиття (1,5-2 л і більше), в першу чергу що містять вітамін С напоїв: розбавлених водою кисло-солодких соків фруктів і ягід, відвару шипшини, чаю з лимоном, морсів, компотів. Обов'язково включення в дієту кисломолочних напоїв (у тому числі містять пробіотики і пребіотики), які в якійсь мірі сприяють нормалізації стану кишкової мікрофлори і діяльність кишечника, забезпечують організм легкозасвоюваним білком і кальцієм. Незбиране молоко використовують тільки в стравах. Їжу дають 5-6 разів на день, невеликими порціями. Дієта передбачає механічне і помірне хімічне щадіння органів травлення. При різноманітності продуктового набору переважають легкопереваріваемие, які не сприяють підвищеного газоутворення, здуття кишечника і запорів продукти. Їжу готують в рубленого і протертому вигляді, варять на воді або на пару. Характеристика рекомендованих і виключаються продуктів і страв дієти при гострої пневмонії середньої тяжкості представлена ??в статті «Харчування при гострих інфекційних хворобах». В період одужання, а також при легкому перебігу гострої пневмонії показано здорове харчування зі збільшенням у харчовому раціоні джерел кальцію і вітамінів, кисломолочних напоїв (особливо при лікуванні антибіотиками), винятком труднопереваріваемих і дуже жирних продуктів і страв. При тяжкому перебігу пневмонії (висока температура, інтоксикація, задишка в спокої і ін.) В перші 1-3 дні захворювання краща рідка їжа: напівсолодкий чай з лимоном, соки різних фруктів і ягід, мінеральні води без вуглекислоти (дегазованої), відвар шипшини, неміцний знежирений м'ясний бульйон, нежирні кисломолочні напої. При перших ознаках поліпшення стану і появі апетиту в раціон вводять супи на бульйоні або овочевому відварі з розвареної манної, рисової, вівсяної крупою або вермішеллю, суфле і пюре з м'яса, яйця некруто, відварну рибу, сир, протертий з вершками, фруктові та овочеві пюре , печені яблука і т. д. Енергоцінність раціону має становити 1500-1600 ккал за рахунок різкого обмеження жирів (30-40 г), помірного зменшення вуглеводів (250 г) і білків (60 г). Далі дієта будується відповідно до викладеним вище варіантом харчування при пневмонії середньої тяжкості. При поганому апетиті використовують помірно солоні закуски (вимочену оселедець, сир, шинку, ікру та ін.), Квашені, мариновані та пряні овочі, прянощі, томатний та інші соки, сухе виноградне вино. Після важкої і затяжної пневмонії з виснаженням показано посилене харчування по типу дієти при туберкульозі легень в стадії одужання (див. Статтю «Харчування при туберкульозі»). Джерело: за матеріалами книги Б. Л. Смілянського та В. Г. Ліфляндська «Лікувальне харчування» Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на портал про здоровий спосіб життя hnb. com. ua обов'язкове!

Немає коментарів:

Дописати коментар