понеділок, 11 травня 2015 р.

Тяжкість в шлунку і відрижка після їжі - причини

             З самого початку зими і практично до кінця весни триває період затяжних свят. Він включає не тільки подарунки, поїздки до родичів і спілкування з близькими людьми, але й довгі посиденьки за столом, переїдання і як наслідок, проблеми з самопочуттям. Навіть у абсолютно здорових людей рано чи пізно організм не витримує, а достаток смачних страв призводить до відчуття тяжкості в шлунку, відрижці і нудоті. Хто ризикує відчути себе погано після застілля, а у кого такі проблеми круглий рік? Як убезпечити себе від подібних неприємностей? Всьому виною неправильна їжа Ті, хто хоч раз у житті відчував себе погано після рясної їжі, не хотіли б повторення таких ситуацій. Тяжкість після прийняття їжі - це тільки вершина айсберга. Дискомфорт, нудота, багаторазова блювота і порушення травлення непросто змусять людину харчуватися пісною кашею тижнями, на додаток доведеться довго обстежитися у лікарів, щоб встановити справжню причину такої реакції організму. Не завжди тому провиною хвороби системи травлення, часто не варто впадати в паніку, це може бути банальне переїдання. А нерідко до такого самопочуттю призводить і недоброякісна їжа. Чому? У цьому питанні важливо розібратися. Відповідно до сучасних рекомендацій дієтологів для відмінного самопочуття потрібно харчуватися не менше п'яти разів на добу маленькими порціями, щоб після їжі не турбувала важкість у шлунку і відрижка. З чим це пов'язано? Для переробки їжі вже під час надходження навіть малого шматочка продукту в ротову порожнину починають вироблятися і виділятися поетапно травні соки і ферменти для швидкої і якісної обробки. Можливості організму і системи травлення обмежені. Немає чітких норм одноразового надходження їжі, але, якщо її багато - це порушить рівновагу. Якщо вживати відразу багато жирного і гострого, без тривалих пауз, система травлення не справляється, людини турбує важкість. Відрижка з'являється через скупчення газів від погано переробленої їжі. Друга проблема, з якою часто стикаються в наш час люди - неправильне вживання рідин або несвоєчасне. Вода, як і свіжі фрукти з овочами, повинна надходити через як мінімум 30 хвилин після їжі або до прийому їжі. На це є свої причини: бактерицидну дію соляної кислоти шлунку значно знижується, якщо їжу відразу ж запивати великою кількістю води; вода збільшує обсяг спожитої їжі, знижуючи можливості організму для її переробки; газовані напої під час або відразу після трапези дратують слизову оболонку стравоходу і шлунку, збільшуючи ймовірність виникнення тяжкості в шлунку і відрижки повітрям. Правильне збалансоване харчування, умілий підхід до вживання продуктів в будь-який час - запорука гарного самопочуття. Які хвороби викличуть відрижку і важкість у шлунку після їжі Які органи беруть участь у переробці продуктів? У ротовій порожнині знаходяться слинні залози, які виробляють слину. Вже на цьому етапі частково розщеплюються деякі вуглеводи. Шлунок містить багато залоз для вироблення соку, який знезаражує, розщеплює і сприяє засвоєнню речовин. В дванадцятипалої кишку виділяється жовч, де містяться ферменти для повноцінного і практично остаточного засвоєння харчової грудки. На цьому етапі задіяні підшлункова залоза, печінка, жовчний міхур і тонкий кишечник. Захворювання або тимчасовий дисбаланс роботи цих органів викличе відрижку і важкість у шлунку після їжі. Виділення соків і ферментів відбувається невеликими порціями, поступово. Вони відразу ж розтринькуються на який надійшов їжу. Але у випадку, коли людина їсть без зупинок, таких речовин, виявляється, недостатньо. Найчастіше ці проблеми починаються в період застіль, великих свят. Іноді достатньо з'їсти смажений пиріжок або жирну котлету, щоб загострився будь хронічний процес і з'явилася важкість у шлунку і відрижка. Проблеми з їжею загострюють навіть давно забуті хвороби: ГЕРХ; хронічний панкреатит; гастрит і запалення слизової оболонки дванадцятипалої кишки; холецистит; порушення роботи печінки. Люди, у яких є схожі захворювання завжди знаходяться в групі ризику. Для них різка зміна харчування, вживання екзотичних продуктів або страв, нічні перекуси, переїдання - щоразу будуть закінчуватися прийомом лікарських препаратів тривалим курсом. Акуратно з руховим режимом Пацієнти, у яких був виставлений діагноз ГЕРХ або ерозивний езофагіт (запалені ділянки слизової стравоходу з дефектами), знають, що харчуватися на ходу, нахилятися після їжі або вчиняти в цей час активні дії неприпустимо. Багато зітхають з полегшенням і повністю відмовляються від фізичної активності. Це ще один значний мінус. Малорухливий спосіб життя позначається не тільки на розвитку кістково-м'язової системи, але і на органах травлення. Як таке можливо? Для нормального функціонування тонкого і товстого кишечника потрібна не тільки вода і клітковина, кишечник добре працює, якщо людина щодня активно рухається. Так, поліпшується перистальтика цього органу. Якщо людина веде неактивний спосіб життя, його частіше турбує важкість у животі і відрижка повітрям. Відсутність повноцінних рухів і надмірне вживання важкої для організму їжі призводить до застійних явищ в області товстого кишечника. Відбувається загнивання продуктів, що з часом призведе до вищеописаних симптомів. Особливо часто такі проблеми турбують людей похилого віку (вони рідко займаються спортом і мало рухаються). Як уникнути тяжкості в животі і відрижки після їжі Як допомогти організму перенести черговий важкий період для травлення під час сімейних «зборів»? Намагайтеся їсти потроху, роблячи перерви для прогулянок і спілкування. Чи не запивайте їжу відразу, краще випити воду до їжі або влаштувати чаювання потому 30-60 хвилин. Щоб важкість у шлунку, печія і відрижка були рідкісними гостями здійснюйте піші прогулянки після їжі і займайтеся спортом як мінімум 2 рази на тиждень. Проблеми з травленням в основному залежать від нас самих. І часто, щоб позбутися від них, досить просто змінити культуру свого харчової поведінки.

1 коментар:

  1. Раніше в мене теж часто були проблеми зі шлунком після їди. Виникали печія, відрижка. Почувалася дискомфортно, особливо в гостях. Довелося в поліклініку звернутися, лікар прописав харчуватися легшою їжею, не переїдати та приймати після їди Гастритол. Рекомендацій дотримувався і вже після двох тижнів прийому, самопочуття покращилося, дискомфорт минув. Тепер почуваюся добре.

    ВідповістиВидалити